Adresgegevens

(+31) 06-53781356 info@roygrunewald.com

Haarstraat 3
4201 JA Gorinchem (NL)

I ‘STORY’

banner-storytelling1950
Geboren in Bandoeng Indonesië (geboorte aankondiging krant Bandoeng)

 

 

131951
Ze noemden mij ‘decemberbol’. Hoge aaibaarheidsfactor (foto)

 

 

1952
Ouders vertrokken voorgoed naar Nederland. (familiefoto 033)

1954
Vader was boordwerktuigkundige op vliegbasis Volkel en we gingen wonen in het Brabantse Uden. Oma woonde in en vertelde elke dag verhalen voor het slapen gaan. Ik luisterde gefascineerd (familiefoto 092)

1955
Een Indische kleuter (uitgemaakt voor ‘neger’) tussen Brabantse kleuterboeren

1957
Wij hadden als enige televisie. De hele buurt kwam kijken. Ik verzorgde het voorprogramma: circus. Want mijn jongensdroom was om later circusdirecteur te worden!

1958
Katholieke pracht en praal, ik werd misdienaar. Gevoel voor theater is geboren

1962
Naar de HBS. De verhalen van oma blijken uit de wereldliteratuur te komen. Ik begon te schrijven. Gedichten, toneelstukken. Richtte eigen experimenteel Theaterlab op. (scan)

1967
Ik wilde naar de toneelschool maar mocht niet van pa. Het werd sociale academie cultureel werk. Deed mee met de studentenprotesten. Linkse jongen, hippie.

1971
Hippiehuwelijk conform de tijdgeest. Love & peace. Werkte als vormingsleider (foto)

1975
Zoon Kai werd geboren. Theaterlab bestond nog steeds (foto)

1976
Dochter Liv werd geboren. (foto) Ik ging naar de part-time toneelschool Maastricht.

1979
Afgestudeerd als regisseur en docent drama. Inmiddels gescheiden

1980
Oprichting muziektheatergezelschap Pluche & Plastic. Ik speelde en regisseerde (foto)

1982
We wonnen de nationale tv talentenjacht ‘Nieuwe Oogst’

1984
We wonnen de zilveren harp van Conamus (foto)

1985
Pluche & Plastic ter ziele. Begon als creatief manager bij Arjan van Dijk en ontwikkelde themafeesten. Ik kwam terecht in de wereld van evenementen. Theater ten voeten uit, maar nu niet voor maar met je publiek. Storytelling kwam goed van pas, ik deed aan conceptontwikkeling, alleen men noemde het niet zo. Tijd van mijn leven. Alles was mogelijk en ik kon het hele theater opentrekken en mijn fantasieën realiseren. (foto)

1989
Jongensdroom kwam uit: ik werd theaterdirecteur. Arjan van Dijk nam schouwburg De Nieuwe Doelen in Gorinchem over en ik werd artistiek directeur. In 1991 stopte hij met de exploitatie. Het bestuur van de schouwburg nam mij aan als algemeen directeur.

1996
De politiek wilde de schouwburg sluiten en ik bedacht een list. Oprichting van een winstgevend evenementenbureau ‘Targett entertainment & events’. De noodlijdende schouwburg ging ineens geld verdienen en we bleven open. Een van de eerste opdrachten was de theatrale opening van de Martinus Nijhofbrug in Zaltbommel. Haalde de journaals.

1997
Ik werd opa! (foto)

2000
Organiseerde festivals en publieksevenementen als ‘Mozart aan de Merwede’ en Multi Culti festivals.

2005
Ik nam afscheid als schouwburgdirecteur na 16 jaar. Ontving de zilveren schouderklop, hoogste gemeentelijke onderscheiding. Nieuwe uitdagingen. Mooi vak, theaterdirecteur, maar ik ontdekte nieuwe mogelijkheden in de ontwikkeling van de creatieve industrie, de belevingseconomie en storytelling. Gaf een jaar les op de NHTV in imagineering en management Creative industries.

2006
Begon een evenementenbureau InExtensio creatieve concepts met Marijke Kunkeler.

2007
Naast InExtensio begon ik voor mezelf: RGSpecial Concepts: imagineering en concept ontwikkeling. Ik werd bestuursvoorzitter van het Gorcums Museum

2009
Eerste OPEnRAam concert. Startte als vaste week columnist bij het AD/Rivierenland (foto)

2010
Diverse gastdocentschappen op de Hogeschool van Amsterdam, Fontys Academie for Creative Industries, NHTV, Circushogeschool, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

2012
Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Eerste vertelvoorstelling ‘Gorcumse Geheimen’ (foto)

2013
Toenemende expertise op het gebied van storytelling. Regie van ‘De Verteller’ van Fred Delfgaauw en ‘Damsels in distress’ een festivalvoorstelling op de Parade (affiche)

2014
Regie muziektheater Esmay Usmany. (flyer). Samen met zus Hedy maken we de culinaire Indische vertelvoorstelling ‘Selamat makan’. Première op 21 september. (affiche)