Adresgegevens

(+31) 06-53781356 info@roygrunewald.com

Haarstraat 3
4201 JA Gorinchem (NL)

STORYTELLING

ROY VERTELT…

image

‘ze hingen aan je lippen’ (Cor Noltee, docent HKU)

We zijn allemaal verhalenvertellers in een wereld vol verhalen. We zijn ook allemaal dol op verhalen. Maar hoe komt het, dat vertellingen beter en langer in ons hoofd blijven hangen dan mededelingen en verslagen? In colleges en workshops leg ik op een heldere manier en met veel praktijk voorbeelden uit wat storytelling precies is en vooral hoe de oerkracht daarvan werkt in het brein van je doelgroep. 

2ONS BREIN

Het verhaal zelf ontstaat in het brein van degene die de woorden en beelden ontvangt. Dus wat een verteller moet doen, is beeld en taal zodanig samenstellen en componeren, dat de verbeelding wordt geprikkeld. Stap voor stap wordt het publiek mee genomen op een ‘reis’ door het ‘plot’. Uiteindelijk is het doel om een onvergetelijke kernboodschap te communiceren. Daar is een briljante en overzichtelijke structuur voor, zoals we die terugvinden in het verhaal van Roodkapje.

Ontdek het briljante geheim van ‘ROODKAPJE’…

3Voor diegenen die dit verhaal al eens gehoord hebben, dient dit als naslagwerk, de analyse van de vertelstructuur en gelaagdheid en vele storytelling ‘trucs’. Voor anderen is dit vaak een openbaring.

Download hieronder
PDF bestand ‘Roodkapje 

DIRECT TOEPASBAAR

Zodra u weet hoe dit werkt is het meteen toepasbaar. We maken wel een onderscheid in:

  • Corporate storytelling: WAT ga je vertellen?
  • Strategische storytelling: HOE ga ik iets vertellen?
  • Creative storytelling: WIL ik wat vertellen?

CREATIEF DENKEN, CONCEPTING & STORYTELLING 

‘educational performances’

Een college of lezing moet net zo goed zelf een briljant verhaal zijn als je je publiek wilt blijven boeien. Mijn colleges zijn daarom een beetje ‘theater’. Deze ‘performances’ duren plm. 60 of 90 minuten en zijn vooral bedoeld als inleiding op workshops, maar kunnen ook los daarvan geboekt worden. Geschikt voor het onderwijs, maar ook voor bibliotheken, verenigingen etc. Een overzicht van beschikbare ‘performances’:

  • ‘Roodkapje, Ikea en de ondergang van de Titanic’ (Inleiding over de oerkracht van storytelling).
  • ‘Nou zul je wat verkopen’ (inleiding corporate en strategische storytelling t.b.v. marketing, pr en sales)
  • ‘Nou zul je wat beleven’ (storytelling als belevingsinstrument t.b.v. onder andere evenementen en city making)
  • ‘Beest in bed’ (over de oorsprong van onze sprookjes en creatieve storytelling)
  • ‘Creatief denken’ (technieken om uw creatief vermogen te vergroten)
  • ‘Concepting verandert de wereld’ (inleiding over conceptueel denken en ontwerpen)
  • ‘Presenteren met een verhaal vanuit persoonlijke performance’ (technieken van storytelling en presentatie)

CORPORATE STORYTELLING

Colleges en workshops

Waar het in de strategische storytelling gaat over de manier waarop je iets vertelt, gaat het in de corporate storytelling om WAT je te vertellen hebt. Het is meer gericht op merk, bedrijf en  bedrijfscultuur. Het zijn de verhalen van mensen over mensen en wat ze de markt te bieden hebben. Maar vooral: hoe en waarom!

‘DE OERKRACHT VAN HET BEDRIJFSVERHAAL’
Toegepaste corporate storytelling in marketing & branding

Mensen zijn dol op verhalen, mits dat ze goed worden verteld. Maar wat is een goed bedrijfsverhaal? En waarom ‘landt’ het ene verhaal beter dan het andere? Aan de hand van pakkende voorbeelden worden een aantal corporate stories geanalyseerd. Vervolgens gaan de deelnemers zelf aan de slag om eigen bedrijfsverhalen te verzamelen, te analyseren en vervolgens strategisch toe te passen in een presentatie.

STRATEGISCHE STORYTELLING

Colleges en workshops

Je hebt een prachtig product, dienst, evenement of productie wat je wilt verkopen. Maar HOE vertel je dat aan klanten, consumenten of opdrachtgevers? Als uw ‘Verhaal’ niet briljant is, zal men het snel vergeten. Ik bied u de mogelijkheid om u en uw medewerkers met nieuwe inzichten en technieken op weg te helpen met…

‘DE OERKRACHT VAN HET VERKOOPVERHAAL’
Toegepaste strategische storytelling in marketing, pr & sales

De consument kan nog zo irrationeel of grilling zijn, voor één ding is ieder mens gevoelig: een briljant ‘Verhaal’. Hoewel storytelling zo oud is als de mensheid zijn hieruit nieuwe technieken ontwikkeld die men strategisch kan inzetten in marketing en verkoop. Zowel met het verhalende gesproken woord, geschreven tekst of beeldtaal blijven de basisprincipes hetzelfde. Als je dat weet, kun je technieken toepassen om het brein van consumenten, klanten en opdrachtgevers te prikkelen en te stimuleren.

CREATIEVE STORYTELLING

Cursussen 


Hoe vertel ik mijn verhaal?

Omdat wij nu eenmaal zo dol zijn op en nieuwsgierig zijn naar verhalen, zijn we er constant naar op zoek. Of het liefst genieten we van de aandacht die je krijgt als je een uniek, leuk, grappig, spannend of ontroerend verhaal vertelt.

In een serie van vijf cursussen creatieve storytelling gaat men zelf op zoek naar verhalen. Dat kan op vele leuke manieren als stad jutten, fotosafari, collage, levensverhalen, roddels etc. En vervolgens gaat het erom hoe je ervoor kunt zorgen dat de mensen ‘aan je lippen hangen’. Hoe ‘bouw’ je een goed verhaal op? Je leert de aandacht te trekken, spanning op te bouwen en te dramatiseren (performance techniek). De nadruk ligt in deze cursus op de mondelinge overdracht. Voor beginners en gevorderden.

4

 

 

 

 

Hoe schrijf ik mijn verhaal?

Dezelfde inhoud qua storytelling theorie, maar nu gericht op het schrijven van verhalen, verhalende gedichten, fictie en docudrama. Hoe maak je een verslag boeiend, zodat de ogen van de lezer niet meer van je papier zijn weg te branden? Voor beginners en gevorderden. Serie van vijf cursussen.

BOEIEND PRESENTEREN EN VERTELLEN

Trainingen


‘De kunst om boeiend te vertellen’

In deze plezierige workshop leer je aan de hand van grappige voorbeelden waaruit een goed verhaal bestaat. Hoe je als verteller met eenvoudige middelen je publiek kunt prikkelen en boeien. Hoe je spanning opbouwt. Het zijn dezelfde technieken die ook worden toegepast door theater- film- en reclamemakers, schrijvers, cabaretiers en journalisten. Je hoeft het alleen maar te weten om het meteen te gebruiken. In de klas, voor je kinderen, je sollicitatiegesprek, of gewoon, als je gezellig verhalen vertelt aan elkaar. ‘Wat ik nou toch heb meegemaakt…’

‘Overtuigend presenteren vanuit persoonlijke performance’

In deze intensieve training wordt je klaar gestoomd om met behulp van je eigen persoonlijkheid een goed verhaal te houden. Een lezing, spreekbeurt, speech. Hier ligt de nadruk meer op de regie van de verteller. Lichaamstaal, dramatiek, stemgebruik, kortom: je leert jouw lijf als vertel instrument te gebruiken.

Meer informatie over tarieven en prijzen